Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Αυτισμός και μαθηματικά;

 
Το να διδάξουμε μαθηματικά σε ένα παιδί με αυτισμό είναι εξίσου σημαντικό με το να το μάθουμε να διαβάζει και να γράφει. Καταρχάς, με την υπάρχουσα νομοθεσία  ο προσανατολισμός στην ειδική αγωγή δίνεται στην ενσωμάτωση των παιδιών στο κανονικό σχολείο.Συνεπώς, η κατεύθυνση αυτή αναπόφευκτα δημιουργεί την ανάγκη για συμπόρευση (στο βαθμό των δυνατοτήτων του κάθε παιδιού) με τους συμμαθητές του  και προσαρμογή στο αναλυτικό πρόγραμμα του κανονικού σχολείου, που φυσικά εμπεριέχει μαθηματικά.
Ο πιο ουσιαστικός όμως λόγος έγκειται στο ότι μέσω των μαθηματικών τα παιδιά με αυτισμό μπορούν να βοηθηθούν ώστε να γίνουν –στο μέτρο του δυνατού- λειτουργικά μέλη  της κοινωνίας. Το να μάθουν βασικές μαθηματικές δεξιότητες  όπως  ο χειρισμός των χρημάτων, η γνώση της ώρας, η μέτρηση μιας επιφάνειας, η ανάγνωση αριθμών,  η απλή αριθμητική, θα τους βοηθήσει να ανταποκριθούν καλύτερα στην ενήλικη ζωή τους σε δραστηριότητες όπως τα ψώνια, η επιλογή του σωστού μέσου μεταφοράς για τον προορισμό τους. Για παράδειγμα, το να μπορεί να πάρει κάποιος ένα λεωφορείο για να πάει σε ένα συγκεκριμένο προορισμό απαιτεί και μαθηματικές δεξιότητες. Η ανάγνωση πίνακα διπλής εισόδου και η καλά ανεπτυγμένη οπτικοχωρική αντίληψη θα βοηθήσουν σε πρώτη φάση στη σωστή ανάγνωση του πίνακα. Σε δεύτερη φάση όμως, θα χρειαστεί κάποιος να γνωρίζει να διαβάζει τριψήφιους αριθμούς για να επιλέξει το σωστό λεωφορείο.
Στην άποψη αυτή συγκλίνουν και οι Brown  F. & Snell M.(2000), oι οποίες υποστηρίζουν ότι οι μαθητές με πολλαπλές και σοβαρές  δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών με αυτισμό, χρειάζεται να διδαχθούν μαθηματικά που θα τους βοηθήσουν στις καθημερινές τους ρουτίνες, θα αυξήσουν τη συμμετοχή τους στην εθελοντική εργασία και θα τους βοηθήσουν να περνούν καλύτερα τον ελεύθερο χρόνο τους γενικότερα.

 Έλενα Χανιώτη, M.Sc. Ειδική Παιδαγωγός, Εκπαιδεύτρια σε θέματα Μαθησιακών Δυσκολιών στα Μαθηματικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.